ПЪТЯТ НА „ЖЕЛЯЗНАТА ЗАВЕСА” МИНАВА ПРЕЗ ИВАЙЛОВГРАД

01.07.2015: Artikel erschienen auf ivaylovgrad.org am 6. April 2015

Orkun AKMANНа 5 април председателят на транспортната комисия на Европейския парламент – Михаел Крамер посети Ивайловград. На среща с кмета на Ивайловград, Диана Овчарова стана ясно, че градът ни ще бъде част от веломаршрута „По пътят на Желязната завеса”.

„Желязната завеса” започва от Баренцово море във Финландия, движи се по крайбрежието на Балтийско море през Естония, Латвия, Литва, Полша, Германия и движи по някога разделителната линия на Желязната завеса – Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, Сърбия докато достигне до България, Македония и Гърция. Завършва край устието на река Велека в Резово. Очаква се в Ивайловград да има еднодневен престой с посещение на вила Армира. По време на визитата си в Ивайловград г-н Крамер и зам. - областният управител на Одрин посетиха вила Армира и обсъдиха възможността за общи туристически маршрути.

Михаел Крамер е депутат в Европейския парламент и автор на идеята за веломаршрут „Желязната завеса” – 7000 км. От Баренцово море до Черно море. Самия той от 30 години се движи без автомобил главно с колело и градски транспорт. Велопътят в България ще премине през планините – Осогово, Беласица, Родопите и Странджа. Проектът се координира от Българската асоциация за алтернативен туризъм и фондация "Биоразнообразие".